Tee ist für viele ein täglicher Begleiter. Vielleicht genießt Du Deinen Tee morgens, um wach zu werden, oder am Nachmittag, um eine ruhige Pause einzulegen. Aber hast Du Dich schon mal gefragt,warum Tee Dich wach macht, abernicht so "aufputscht" wie Kaffee? Das liegt an Teein, dem "Koffein im Tee". In diesem Artikel erfährst Du alles, was Du über die Tee-Energie wissen musst – von der Wirkung, über die Unterschiede zu Koffein, bis hin zu praktischen Tipps, wie Du den Teeingehalt in Deiner Portion anpassen kannst.
Highlights
- Teein und Koffein sind chemisch identisch, wirken jedoch unterschiedlich. Koffein aus Kaffee wirkt schnell und intensiv, während Teein im Tee langsamer freigesetzt wird, wodurch ein sanfteres Wachheitsgefühl entsteht.
- Tee enthält L-Theanin, das beruhigend wirkt und die anregende Wirkung von Teein ausbalanciert.
- Unterschiedliche Teesorten haben unterschiedliche Teein-Gehalte, mit Schwarztee am höchsten und Kräutertees ohne Teein.
- Teein unterstützt die Konzentration, ohne nervös zu machen.
1. teein vs. cafeïne: is er een verschil?
Je hebt misschien gehoord dat teeïne en cafeïne op de een of andere manier verwant zijn, of zelfs hetzelfde. Is dat waar? Ja, teeïne en cafeïne zijn chemisch identiek! Beide termen verwijzen naar dezelfde molecule, die een stimulerend effect heeft op het zenuwstelsel. Maar hier is de truc: hoewel het dezelfde stof is, werkt het anders, afhankelijk van of je koffie of thee drinkt.
Het belangrijkste verschil tussen cafeïne in koffie en teeïne in thee zit in de manier waarop het door je lichaam wordt opgenomen. Terwijl de cafeïne in koffie relatief snel in het bloed en geeft je een krachtige energieboost, de cafeïne in thee wordt langzamer vrijgegeven. Dit komt omdat het gebonden is aan bepaalde looistoffen in thee die het slechts geleidelijk toegankelijk maken voor het lichaam. Daardoor voel je je in thee minder nerveus of "hyper" dan na een portie koffie.
Een ander punt: thee bevat L-theanineeen aminozuur dat een kalmerend effect en het stimulerende effect van teeïne evenwichtig. Daarom voelen veel mensen zich wakker na de thee, maar tegelijkertijd ook ontspannen - best een aangename combinatie, nietwaar?
2. Hoeveel teeïne zit er in verschillende soorten thee?
Niet alle theesoorten bevatten evenveel teeïne. Dit hangt af van de theesoort, de verwerking en de bereidingswijze. Zwarte thee is de koploper als het gaat om het theegehalte, maar groene en witte thee bevatten ook een bepaalde hoeveelheid. Hier is een overzicht van het theegehalte in verschillende soorten thee:
- Zwarte theeDe sterkste theesoort als het gaat om het theegehalte. Een kopje zwarte thee bevat ongeveer 40-70 mg thee. Hoe langer je het laat trekken, hoe hoger het gehalte.
- Groene theeIets milder dan zwarte thee, maar bevat nog steeds ongeveer 20-45 mg theeïne per portie.
- Witte theeDe thee met het laagste teeïnegehalte van de theeplant, met ongeveer 15-30 mg teeïne per portie.
Er zijn echter ook theesoorten die helemaal geen theestimulant bevatten. Kruidenthee zoals pepermunt, kamille of rooibos zijn volledig teïnevrij omdat ze niet van de theeplant (Camellia sinensis) komen. Dit maakt ze ideaal als je 's avonds nog een kopje thee wilt drinken zonder je slaap te verstoren.
Tip voor het dagelijks leven: Als je gevoelig bent voor teeïne, probeer dan kruidenthee of rooibos. Ze smaken heerlijk en je hoeft je geen zorgen te maken over een slapeloze nacht.
Met een goede slaaphygiëne kun je je slaap optimaliseren en veel doen voor je gezondheid. Meer informatie vind je hier: Waarom is slaap zo belangrijk?
3. het effect van thee op je lichaam
Wanneer je een portie thee drinkt, gebeurt het volgende in je lichaam: De teeïne komt via de maag in de bloedbaan terecht, zij het langzamer dan cafeïne. Dit komt doordat het gebonden is aan de tannines in thee - tannines die het vrijkomen van de teeïne vertragen. Dit betekent dat de thee niet onmiddellijk effect heeft, maar zorgt voor een geleidelijke, langdurige alertheid.
Maar teeïne is niet alleen verantwoordelijk voor de energieboost. Het heeft ook een aantal positieve effecten op je gezondheid. Hier zijn een paar voorbeelden:
- Betere concentratieVeel mensen drinken thee om zich beter te kunnen concentreren. De combinatie van teeïne en L-theanine helpt je geconcentreerd en alert te blijven zonder nerveus te worden. Dit is een van de redenen waarom thee vooral populair is onder mensen die studeren of creatief werken.
- Kalmerende invloedDankzij de L-theanine in thee kun je alert en ontspannen tegelijk zijn. Dit is vooral handig als je het hoofd koel wilt houden op stressvolle momenten.
- Vetverbranding en metabolismeStudies tonen aan dat thee de stofwisseling kan stimuleren. Dit betekent dat je lichaam meer calorieën verbrandt met thee - vooral in combinatie met lichaamsbeweging. Groene thee wordt daarom vaak geassocieerd met diëten.
Maar er zijn ook een paar dingen waar je je bewust van moet zijn: Te veel van de theestimulans kan, net als cafeïne, leiden tot slaapstoornissen, nervositeit en hartkloppingen en hartkloppingen. Het is daarom een goed idee om te letten op de hoeveelheid die je drinkt.
Onze tip: Drie tot vier porties thee per dag is voor de meeste mensen geen probleem. Maar luister altijd naar je lichaam - het zal je vertellen wat het nodig heeft!
Zorg ervoor dat je veel water of vruchtensap drinkt.
Ook ideaal om de dag mee te beginnen is onze Happy Lemon. Het citroenwater geeft je de ochtendwake-kick zonder de stimulerende stoffen uit de thee.
Wil je echter wel wat cafeïne en hou je van fruitig? Dan is de Hey Awake met guarana de ideale manier om de dag te beginnen.
4. Is thee gezond?
Thee, vooral groene thee, wordt al eeuwenlang gewaardeerd als een gezonde drank. En niet zonder reden! Thee zit vol met antioxidantendie je cellen kunnen beschermen tegen vrije radicalen. Deze antioxidanten, vooral catechinen in groene thee, hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen het risico op hart- en vaatziekten verminderen.
Niet iedereen heeft echter in dezelfde mate baat bij thee. Vooral zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven moeten op hun theeconsumptie letten, omdat te veel thee in grote hoeveelheden negatieve gevolgen kan hebben voor de foetus of de baby. Mensen die gevoelig zijn voor cafeïne moeten ook met mate van thee genieten. Dit betekent echter niet dat je thee helemaal moet opgeven. Zoals gezegd zijn er veel heerlijke kruidentheeën die helemaal geen teeïne bevatten.
Conclusie: Voor de meeste mensen is thee met mate absoluut onschadelijk en kan het zelfs voordelen hebben voor de gezondheid. Vooral groene thee heeft een positief effect op de gezondheid vanwege de antioxidanten. Het is echter belangrijk om naar je lichaam te luisteren en niet te overdrijven.
5. Hoe kan ik het theegehalte in mijn thee regelen?
Nu je weet dat teeïne in thee niet hetzelfde is als teeïne in koffie, vraag je je misschien af hoe je de hoeveelheid teeïne in je drankje kunt regelen. Gelukkig zijn er eenvoudige trucjes waarmee je dit kunt beïnvloeden!
- BrouwtijdHoe langer je je thee laat trekken, hoe meer teeïne er vrijkomt. Dus als je een mildere thee wilt, laat hem dan maar kort trekken (ongeveer 2 minuten). Voor een sterker effect laat je het langer trekken (4-5 minuten of langer).
- Temperatuur van het waterDe watertemperatuur speelt ook een rol. Hoe heter het water, hoe meer thee wordt geëxtraheerd. Voor een gladdere thee laat je het water na het koken iets afkoelen voordat je het over de thee giet.
- Snelle infusiemethodeAls je de hoeveelheid thee wilt verminderen, kun je de zogenaamde "flash infusion" gebruiken. Laat de thee 30 seconden trekken en giet het water dan weg. Daarna kun je de thee zetten zoals gewoonlijk. Dit zal het theegehalte aanzienlijk verminderen zonder de smaak al te veel aan te tasten.
Met deze eenvoudige trucjes kun je het theegehalte in je thee afstemmen op je stemming.
6 Mate: de speciale theesmaak uit Zuid-Amerika
Misschien heb je al gehoord van Mate mate - een traditionele drank uit Zuid-Amerika die ook teeïne bevat. In tegenstelling tot zwarte of groene thee wordt deze thee gemaakt van de bladeren van de hulstboom en bevat het een matige hoeveelheid teeïne. Het effect van mate is vergelijkbaar met dat van groene thee, maar veel mate-drinkers melden een langdurige, heldere energie die niet gepaard gaat met de typische "cafeïnecrash".
Bijzonder spannend: steeds meer leveranciers richten zich op biologische kwaliteitdie afkomstig is van duurzame teelt en waarbij geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest worden gebruikt. Als milieubewustzijn en duurzaamheid belangrijk voor je zijn, moet je zeker kiezen voor biologische mate. Dit is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor de ecologische teelt en eerlijke arbeidsomstandigheden in de producerende landen.
FAQ - Veelgestelde vragen over thee
Wat is het verschil tussen thee en cafeïne?
Teeïne en cafeïne zijn chemisch gezien hetzelfde molecuul. Het effect in het lichaam verschilt echter: teeïne komt langzamer vrij en heeft een kalmerende werking door de L-theanine in thee, terwijl cafeïne in koffie een snelle energieboost geeft.
Hoeveel teeïne zit er in een kopje thee?
Dit verschilt per theesoort. Een portie zwarte thee bevat ongeveer 40-70 mg teeïne, groene thee ongeveer 20-45 mg en witte thee ongeveer 15-30 mg.
Kan ik een overdosis teeïne nemen?
Ja, te veel teeïne kan dezelfde bijwerkingen hebben als cafeïne, waaronder nervositeit, slapeloosheid en hartkloppingen. Thee is echter volkomen veilig als het met mate wordt gedronken.
Bevat kruidenthee thee?
Nee, kruidenthee zoals kamille of pepermunt bevat geen teeïne omdat het niet van de theeplant komt.
Hoe lang houdt het effect van teeïne aan?
Het effect van teeïne treedt langzamer op dan bij koffie, maar houdt langer aan - meestal zo'n 4 tot 6 uur.
Is thee een gezond alternatief voor koffie?
Ja, thee is een milder alternatief voor koffie. Vooral groene thee bevat veel antioxidanten die een positief effect kunnen hebben op de gezondheid.
Onze conclusie
Teeïne is misschien dezelfde molecule als cafeïne, maar het effect is anders - zachter, langzamer en langduriger. Voor velen is thee daarom een ideaal alternatief voor koffie. Je kunt je alert en energiek voelen zonder de nerveuze kick die soms gepaard gaat met koffie. Of je nu de voorkeur geeft aan zwarte thee, groene thee of witte thee, elk kopje kan je helpen om de hele dag gefocust en geconcentreerd te blijven. Als je gevoelig bent voor teeïne, zijn er veel teeïnevrije alternatieven zoals kruidenthee die je net zoveel plezier kunnen geven.
Wat is jouw favoriete manier om thee te drinken? Probeer een paar van de tips uit en ontdek welke bereiding het beste bij jou past!
Das könnte dich auch interessieren
Dr. Ulrike Fischer
Voedingsdeskundige
Ontwikkeld op wetenschappelijke basis door Dr. Ulrike Fischer, die gepromoveerd is in de voedingsleer.
Tee ist für viele ein täglicher Begleiter. Vielleicht genießt Du Deinen Tee morgens, um wach zu werden, oder am Nachmittag, um eine ruhige Pause einzulegen. Aber hast Du Dich schon mal gefragt,warum Tee Dich wach macht, abernicht so "aufputscht" wie Kaffee? Das liegt an Teein, dem "Koffein im Tee". In diesem Artikel erfährst Du alles, was Du über die Tee-Energie wissen musst – von der Wirkung, über die Unterschiede zu Koffein, bis hin zu praktischen Tipps, wie Du den Teeingehalt in Deiner Portion anpassen kannst.
Highlights
- Teein und Koffein sind chemisch identisch, wirken jedoch unterschiedlich. Koffein aus Kaffee wirkt schnell und intensiv, während Teein im Tee langsamer freigesetzt wird, wodurch ein sanfteres Wachheitsgefühl entsteht.
- Tee enthält L-Theanin, das beruhigend wirkt und die anregende Wirkung von Teein ausbalanciert.
- Unterschiedliche Teesorten haben unterschiedliche Teein-Gehalte, mit Schwarztee am höchsten und Kräutertees ohne Teein.
- Teein unterstützt die Konzentration, ohne nervös zu machen.
Inhalt