Het narijpingsproces voor fruit

29.10.2024
Der Nachreifeprozess bei Früchten
Der Nachreifeprozess bei Früchten

Jeder, der schon einmal Bananen gekauft hat kennt dieses Phänomen: Anfangs teilweise noch grün und unreif, können sich aus ihnen in wenigen Tagen süße und geschmackvolle Energielieferanten entwickeln. Doch woran liegt diese Veränderung? Und bringt eine Wandlung des Aussehens auch eine prinzipielle Variierung der Inhaltsstoffe mit sich? Das und mehr erfahrt ihr in dieser Ausgabe des LiveFresh Blogs.

Highlights

  • Früchte reifen durch Ethylen, ein Pflanzenhormon, das den Reifeprozess beschleunigt.
  • Klimakterische Früchte wie Bananen und Äpfel reifen nach der Ernte weiter, während nicht-klimakterische Früchte wie Beeren dies nicht tun.
  • Die Kombination beider Arten kann dazu führen, dass nicht-klimakterische Früchte schneller verderben, Ethylen kann jedoch gezielt zur Reifung eingesetzt werden.

Het rijpingsproces

Tijdens het rijpingsproces van fruit verandert de samenstelling van de ingrediënten afhankelijk van de mate van rijpheid. Terwijl onrijp fruit nog veel zetmeel bevat en geleidelijk afbreekt, neemt het aandeel suikers zoals glucose (druivensuiker) en fructose toe naarmate het rijpingsproces vordert. Daarnaast zorgt de afbraak van tannines tijdens het rijpingsproces ervoor dat fruit meer smaak krijgt naarmate het zoeter wordt.

Daarnaast worden er tegen het einde van het rijpingsproces secundaire plantaardige stoffen gevormd die leiden tot kleurveranderingen in het fruit. Het vitaminegehalte is het hoogst in rijp fruit en de vezels veranderen tijdens het rijpingsproces, waardoor het fruit zachter wordt en dus aangenamer om te eten.

Ethyleen - plantenhormoon met grote invloed

Er kan een fundamenteel onderscheid worden gemaakt tussen twee groepen vruchten: narijpende en niet narijpende vruchten. Het type fruit hangt af van het plantenhormoon ethyleen. Deze organische verbinding wordt geproduceerd door narijpend fruit en beïnvloedt de eigen rijpings- en verouderingsprocessen. Omdat ethyleen echter ook vrijkomt uit het fruit in de omgeving, heeft dit ook een effect op andere planten in de omgeving. Dit kan bijvoorbeeld ook de ontwikkeling van niet-rijp fruit beïnvloeden.

Niet-rijpend fruit - het moment van oogsten is cruciaal

Tot de rijpende fruitsoorten behoren appels, peren, abrikozen, pruimen, bananen, mango's, avocado's en kiwi's. Bessen en citrusvruchten rijpen daarentegen niet. Bessen en citrusvruchten rijpen daarentegen niet. Ze ondergaan een sneller verouderingsproces door het vrijkomen van ethyleen uit het rijpende fruit in de omgeving, wat uiteindelijk een negatieve invloed heeft op de kwaliteit.

Hoe rijper het fruit, hoe gezonder het is

Fruit dat niet rijpt, moet alleen worden geoogst als het daadwerkelijk rijp is aan de plant. Anders heeft dit niet alleen een negatief effect op de smaak, maar ook op de ingrediënten van het fruit.

Kleurrijke fruitschalen zijn mooi - maar niet altijd aan te raden

Zoals hierboven vermeld, kan overrijp fruit de kwaliteit van nietoverrijp fruit aantasten. Daarom moet je voorzichtig zijn als je fruit samen bewaart. Appels of bananen kunnen bijvoorbeeld echte fruitbedervers zijn door hun sterke ethyleenafscheiding en kunnen het rijpingsproces versnellen of verwelking veroorzaken bij zowel niet-rijp fruit als exemplaren van hun eigen soort.

Dit effect kan echter ook worden benut. Appels kunnen bijvoorbeeld het rijpingsproces versnellen als ze worden toegevoegd aan onrijpe fruitsoorten, waardoor zure producten in sappig fruit veranderen.

Conclusie: Als je thuis niet opzettelijk een rijpingsproces in je fruitschaal in gang wilt zetten, moet je overrijpe fruitsoorten niet samen met onrijp fruit bewaren.

Das könnte dich auch interessieren

Terug naar de blog