Echte Lebensmittel sind ein wesentlicher Bestandteil unserer Gesundheit und unseres Wohlbefindens – aber die Realität ist, dass wir einfach nicht ausreichend Nährstoffe aus der Nahrung bekommen, die wir essen. Das liegt daran, dass die Böden aufgrund von falscher oder Überbewirtschaftung weniger Nährstoffe enthalten. Somit gelangen weniger Vitalstoffe in unsere pflanzlichen Lebensmittel, aber auch ins Tierfutter und dadurch in unsere tierischen Lebensmittel. Selbst kontrolliert biologisch angebaute Lebensmittel enthalten weniger Nährstoffe als früher – kein Wunder, dass so viele von uns unter einem Nährstoffmangel leiden, zumal der Nährstoffbedarf u.a. bei Stress, Krankheit oder Schwangerschaft ansteigt. Daher sind Nahrungsergänzungsmittel immer häufiger das Mittel der Wahl. Aber Achtung: Vitamin ist nicht gleich Vitamin. Warum das so ist, klären wir in diesem Beitrag.
Wat is het verschil tussen natuurlijke en synthetische vitamines?
Natuurlijke vitamines komen altijd voor in voedingsmiddelen samen met andere belangrijke bestanddelen zoals enzymen, co-enzymen en co-factoren, die allemaal samenwerken in het lichaam. Bovendien komen de meeste vitamines samen voor in verschillende structurele vormen. Als in plaats daarvan een synthetische vitamine, die slechts een kopie is van een fragment van een natuurlijke vitamine, wordt verondersteld het werk alleen te doen, kan dit problematisch zijn.
Synthetisch geproduceerde vitamines zijn vaak een vreemde chemische stof voor het lichaam, omdat geprobeerd wordt om de chemische formule van een vitamine na te bootsen, maar dit is meestal in een andere structuur dan het natuurlijke origineel. Als grondstof voor synthetische vitamines worden vaak stoffen gebruikt die we onder normale omstandigheden nooit aan ons lichaam zouden geven, zoals teer, lanoline of ruwe olie.
Vergelijking van natuurlijke en synthetische vitamines op het gebied van structuur, voordelen en schade
Vitamine E
Kunstmatige vitamine E wordt verkregen als een enkele structuurvorm uit aardolie (ruwe olie), terwijl natuurlijke vitamine E wordt verkregen als een extract uit soja-, maniok- en/of zonnebloempitten en bestaat uit maximaal vier verschillende structuurvormen.
Vitamine C
Natuurlijke vitamine C komt ook altijd voor in een verbinding, bestaande uit bioflavonoïden, co-factoren en het enzym tyrosinase. Deze interactie van de verschillende stoffen kan worden omschreven als echte, complete vitamine C, zoals je zou verwachten van een sinaasappel of grapefruit. Toen vitamine C aan het begin van de 20e eeuw werd onderzocht, werd ascorbinezuur geïdentificeerd als het belangrijkste bestanddeel van vitamine C en daarom werd ascorbinezuur gelijkgesteld aan vitamine C. Als je een tekort aan vitamine C hebt, helpt synthetische, natuuridentieke vitamine C natuurlijk. Je kunt echter geen goede gezondheidszorg ontlenen aan synthetisch ascorbinezuur omdat het simpelweg de co-factoren mist die wel aanwezig zijn in vitamine C-rijke vruchten in de natuur. Als je je lichaam alleen ascorbinezuur geeft en niet de bijbehorende tyrosinase (een enzym), moet het lichaam de tyrosinase uit je huid halen, je grootste orgaan. Dit komt omdat tyrosinase je huidcellen juist helpt om pigmenten te produceren (of bruin te worden) om de huid te beschermen tegen zonlicht. Als dit echter ontbreekt omdat synthetische "vitamine C" het niet levert, zal je huid uiteindelijk niet genoeg tyrosinase hebben, waardoor je minder bescherming tegen zonlicht hebt en je risico op huidkanker kan toenemen. In het geval dat je lichaam niet over voldoende reserves van de andere componenten beschikt, biedt ascorbinezuur zelf je geen van de gezondheidsvoordelen die het complete vitamine C complex uit de natuur je biedt. Het onbruikbare ascorbinezuur wordt uitgescheiden in de urine nadat het door je lichaamssysteem is gereisd.
Vitamine A
Een ander voorbeeld is vitamine A. Vitamine A is een vetoplosbare vitamine en kan zich daarom ophopen in het lichaam en schadelijk zijn bij overmatige inname. Alleen de voorloper β-caroteen komt echter voor in planten zoals wortels. Dit wordt in het lichaam omgezet in vitamine A, en alleen in de hoeveelheid die het lichaam nodig heeft. Dit betekent dat overdosering met de natuurlijke vitamine A-precursor niet zo gemakkelijk is als met de synthetische vorm.
Dit zijn slechts een paar voorbeelden van hoe synthetische, onvolledige vitamines je meer kwaad dan goed kunnen doen. Natuurlijk is de grootschalige industriële productie van vitamines veel eenvoudiger en goedkoper dan het tijdrovende proces van maandenlang natuurlijke producten kweken en er dan de vitamines uit halen. De lagere prijs verleidt veel mensen om synthetische producten niet kritisch te bekijken. Mensen kopen wat goed is voor hun portemonnee, zelfs als dat uiteindelijk een hoge prijs heeft voor hun gezondheid. Maar omdat de gevolgen van synthetische vitamines voor de gezondheid in het lichaam vaak pas jaren later merkbaar worden, worden ze meestal niet meer in verband gebracht met de inname van vitamines.
De natuurlijke vitaminen in onze sappen
Bij LiveFresh hanteren we een holistische benadering van gezonde voeding en welzijn. Daarom gebruiken we alleen natuurlijke plantenextracten om onze koudgeperste sappen te maken. sappen te maken nog waardevoller te maken met een extra functie. De actieve ingrediënten worden verkregen uit fruit en planten door middel van een zacht extractieproces. Ze bevatten de vitaminen en mineralen die in het plantenextract zitten op de manier die het lichaam het beste herkent en gemakkelijk opneemt, alsof het een stuk fruit of groente is. Hoewel dit duurder is dan de "vitamines" die in een chemisch laboratorium worden geproduceerd, zal je lichaam je er dankbaar voor zijn. ➤ Hier kom je bij de selectie van onze sappen, shots en sapkuren