Nie zuvor waren Nachhaltigkeit, Umweltbewusstsein und gesunde Ernährung derartig wichtige Elemente unserer Gesellschaft. Wer sich etwas intensiver mit diesen Themen auseinandersetzt, erkennt, dass es häufig gar nicht so einfach ist, die Wünsche nach Nachhaltigkeit mit gesunder Ernährung zu verknüpfen. Wir haben uns angesehen, welche Punkte in den verschiedensten Regionen der Welt für besonders hohe Lebenserwartung verantwortlich sind. Daraus ausgehend haben wir für dich zehn Tipps zusammengestellt, wie du dich nachhaltig gesünder ernähren kannst.
1: Plantaardig dieet
Of het nu in Azië, Midden-Amerika of in sommige delen van Afrika is. Overal waar mensen bijzonder oud zijn, is er een sterke focus op een plantaardig dieet. Dit betekent niet dat vlees eten automatisch negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid. Zoals zo vaak in het leven is het belangrijk om de juiste balans te vinden. Als je zo gezond mogelijk wilt eten, moet je 80 tot 90 procent van je voeding uit plantaardige producten halen. Dit overwegend vegetarische dieet sluit ook perfect aan bij duurzaamheid en milieubescherming. Als je er ook voor zorgt dat je waar mogelijk regionale en seizoensgebonden producten koopt, heb je al een grote stap gezet in de richting van een milieubewust en gezond dieet.
2: Vis vóór vlees
Vlees- en worstproducten worden beschouwd als de grootste CO2-producenten in de voedselproductiesector. Vis heeft daarentegen een aanzienlijk lagere impact op het milieu. Zorg er echter wel voor dat je de juiste vis kiest. Deze moet onbehandeld en vrij van pesticiden zijn. Je kunt er ook voor zorgen dat je gecertificeerde vis koopt. Het MSC-keurmerk voor wilde vis laat bijvoorbeeld zien dat de vis niet afkomstig is van grote vissersvloten en geeft zo een voorbeeld tegen overbevissing. Het Naturland-keurmerk daarentegen erkent producten uit de biologische visteelt. Ook het Bioland-zegel en het ASC-certificaat kenmerken duurzame visproducten.
3: Volkoren producten
Dit punt is al heel lang bekend. Volkorenproducten zorgen voor een groter verzadigingsgevoel en leveren belangrijke vezels. Lange tijd werden ze als minder smaakvol beschouwd. Tegenwoordig zijn veel volkorenproducten qua smaak niet meer te onderscheiden. De consumptie van volkoren heeft ook een bijzonder positief effect op het milieu. Dit komt doordat afzonderlijke productiestappen kunnen worden weggelaten, waardoor aanzienlijk minder energie en grondstoffen worden verbruikt. Naast volkorenbrood en volkorenpasta zijn vooral boekweit en quinoa het vermelden waard. Hoewel zilvervliesrijst een goed alternatief is voor conventionele rijst, is er veel water nodig om het te produceren.
4: Geniet alleen met mate van zuivelproducten
Melk en zuivelproducten worden beschouwd als een van de belangrijkste eiwitbronnen. Het hoge calciumgehalte en een aantal essentiële aminozuren maken melk ook tot een belangrijk onderdeel van een gezond dieet. Het houden van koeien wordt echter als bijzonder schadelijk voor het milieu beschouwd. Daarom raden we aan om de consumptie van zuivelproducten te minimaliseren, maar niet per se helemaal te vermijden. Als je melk helemaal uit je dieet wilt schrappen, moet je in plaats daarvan plantaardige vervangers kiezen om in je eiwit- en calciumbehoefte te voorzien.
5: Regionaliteit scoort punten!
Regionaliteit is een van de belangrijkste modewoorden op weg naar een duurzamer dieet. De laatste jaren is er een toenemende trend naar goedkope producten van over de hele wereld. De milieu-impact van lange transportroutes is immens. We raden aan om producten die niet in de EU zijn geproduceerd zoveel mogelijk te vermijden. Natuurlijk verdienen producten uit de directe omgeving de voorkeur. Een goede manier om regionale bedrijven te steunen is door boerenmarkten te bezoeken. Op deze markten kun je groenten en fruit uit de regio kopen. In de meeste gevallen bevatten deze ook bijzonder weinig schadelijke stoffen en pesticiden. Als hoge prijzen je afschrikken, hebben we nog meer goed nieuws voor je. Omdat er geen tussenhandelaren zijn, kunnen boeren veel producten meestal voor dezelfde prijs (of zelfs goedkoper) aanbieden dan in grote supermarkten.
6: Seizoensgebondenheid
Naast regionaliteit is seizoensgebondenheid bijzonder belangrijk. We zijn eraan gewend dat we op elk moment van het jaar de volledige variëteit aan groenten en fruit kunnen kopen. Deze vrijheid gaat echter ten koste van het milieu. Producten die niet in het seizoen zijn, moeten de halve wereld over worden getransporteerd of worden gekweekt in kassen. Deze kassen verbruiken veel energie en water. De balans is vooral negatief wanneer producten noch regionaal noch seizoensgebonden zijn. Een voorbeeld hiervan zijn de populaire aardbeien uit Spanje. Natuurlijk is het leuk om met Kerstmis verse, zoete aardbeien te kunnen kopen. De aardbeienindustrie in Zuid-Spanje gebruikt echter zoveel water dat de stuwmeren opdrogen en schade op lange termijn aan de hele Spaanse landbouwsector en de natuur niet kan worden uitgesloten.
7: Biologische producten en biologische landbouw
Groenten en fruit worden meestal behandeld met allerlei pesticiden en gifstoffen om ongedierte weg te houden en er zo aantrekkelijk mogelijk uit te zien. Deze stoffen zijn echter niet alleen schadelijk voor het milieu doordat ze de balans van het ecosysteem verstoren, maar kunnen ook invloed hebben op je lichaam. We raden daarom aan om biologische producten uit de biologische landbouw te gebruiken. Deze kun je het beste herkennen aan de bijbehorende keurmerken.
8: Duurzaam drinken
In Centraal-Europa hebben we het geluk dat we heel goed drinkwater in grote hoeveelheden hebben. In plaats van flessenwater en frisdrank te kopen, kun je water uit de kraan drinken. Als je echter zin hebt in een verfrissend drankje, raden we je aan producten te kopen die gemaakt zijn van gerecycled materiaal. Glazen flessen of producten gemaakt van 100% gerecycled PET verdienen hier de voorkeur.
9: Gezond eten door het zonder te doen
Elk gezond dieet brengt ook een zekere mate van opoffering met zich mee. Dit geldt meestal voor kleine snacks en lekkernijen. Een klein stukje chocolade hier, een gummibeertje daar en een heerlijk ijsje met slagroom op het einde. Natuurlijk geven snoep en snacks veel voldoening en kunnen ze een echte balsem voor de ziel zijn. Ze zijn echter net zo ongezond en schadelijk voor het lichaam als voor het milieu. Dus als je af en toe afziet van zoetigheid tussen de maaltijden door, doe je jezelf en onze wereld een groot plezier.
10: Voedselverspilling vermijden
In dit land worden elke dag talloze tonnen voedsel weggegooid. Thuis is slechte planning de belangrijkste reden voor deze verspilling. Als je nadenkt over welke producten je de komende dagen nodig hebt en boodschappen doet met een lijstje, kun je dit gemakkelijk tegengaan. Als je je toch in een situatie bevindt waarin je te veel voedsel hebt gekocht, raden we je aan om het te verwerken en in te vriezen. Als dit niet mogelijk is, bieden veel winkels en organisaties nu de mogelijkheid om voedsel in te zamelen van een distributielijst. Mensen in nood kunnen op elk moment langskomen en gratis voedsel ontvangen dat anders in de vuilnisbak zou zijn beland.
Bij LiveFresh nemen we de toekomst vandaag al in eigen handen en proberen we onze producten en processen elke dag nog duurzamer te maken. Je kunt hier zien wat we doen om ons milieu te beschermen➤ LiveGreen
Ons sapdieet helpt je op weg naar een gezonder voedingspatroon op de lange termijn. Reset je lichaam met een sapdieet, begin een bewustere levensstijl en voel je beter op de lange termijn.➤ 3, 5 of 7 daags sapdieet